Учењето на Валаама.


  Книга на Откровение серија.

Учењето на Валаама.


Вилијам Бранхам

Прочитајте ја целата сметка во ...
Пергамско црковни време.

Откровение 2,14:
“Но малку сум против тебе, зашто имаш таму некои, што го држат учењето на Валаама, кој што го учеше Валака да ги наведе на грев синовите Израилеви, та да јадат жртви идолски и да блудствуваат.”

Значи, вие едноставно не можете да имате николаити во организација во црквата и, исто така, да не се дозволи оваа доктрина. Гледаш, ако се отстранат од Словото Божјо и движењето на Духот, како начин на обожување (тие кои се поклонуваат на Мене ќе Ме прослават во дух и вистина), тогаш на луѓето да се има да се даде уште една форма на обожување, и замена значи Билеамизам.

Ако сакаме да разбереме она што е доктрината на Валаам во новозаветната црква, ние треба да се вратиме и да видиме што тоа беше во црквата на Стариот Завет и се примени на таа трета возраст, а потоа и го донесе до денес.

Приказната е во бројките, 22-25 поглавја. Па, ние знаеме дека Израел е Божји избран народ. Тие беа Пентекосталци на нивниот ден. Тие се засолнија во крвта, тие сите се крстија во Црвеното Море, и тие пееа во вода во Духот и танцуваа под енергијата на Светиот Дух додека Мирјам, пророчицата, играше на нејзиниот барабан. Па, патуваа низ времето, тоа се синовите Израилеви дојде Моав. Се сеќаваш ли кој Моав беше. Тој беше еден од многуте синови со една од неговите ќерки, и Лот, пак, беше внук на Авраам, па Израел и Моав се поврзани. Сакам да ги видам. Моавците знаеше вистината, преживеавме тоа или не.

Така Израел дојде на Моавските граници и испрати пратеници на царот рече: “Ние сме браќа. Дозволете ни да се оди преку вашата земја. Ако нашите луѓе и нашите животни јадат или пиат, ние ќе платиме за тоа.” Но цар Валак беше многу вознемирен. Ова поглавје и групата на николаитите не беше подготвена да ги сподели со црквата минуваа со нивните знаци и чуда, и различни манифестации на Светиот Дух, со лица кои блескаа во слава на Бог. Дека е премногу ризично, бидејќи со тоа може да загуби некои од своите подржувачи. Па Валак одби да ги сподели со Израел. Всушност, неговиот страв од нив беше толку голем што тој отиде со платеник Пророкот наречен Валаама и побара од него да посредува помеѓу него и Бога, и побара од Семоќниот да го проколне Израел и ги оневозможи нив. И Валаам, бидејќи тој беше желен да учествуваа во политички прашања и да стане голем човек, на тој му беше задоволство да го стори тоа. Но гледајќи дека мора да се пристапи и да се слушне од Бога да се добие на луѓето да бидат проколнати, бидејќи не можеше да го направи тоа, тој отиде да го запраша Бога, можам да имаат дозвола да го напуштат. Значи, не е во тоа што, исто како Николаитите што ги имаме со нас денес? Тие проколнуваат секој кој не сакаат да оди по својот пат. Валаам го праша Бога за дозвола да одат, Бог го одбил. Ох, тоа боли! Но инсистираше на Валака ветувајќи му дури и поголеми награди и чест. Па Валаам отиде кон Бога. Значи еден одговор од Бога треба да е доволен. Но, не произволно за Валаам. Кога Бог ја виде неговата тврдоглавост, тој му рекол да стане и да си замине. Тој треба да разбере дека тоа едноставно не е Божјата волја и не е дозволено тие да ги проколне отиде дваесет пати и се обидел дваесет пати. Колку се луѓе како Валаам денес! Тие веруваат во три Бога, се крстија во три наслови наместо во едно Име, а сепак Бог ќе испрати Дух на оние што се испратени на Валаама, и тие ќе продолжат да веруваат дека тие се целосно точни, и тука тие се всушност совршени Билеамисти. Види, доктрината на Валаама. Оди напред, без разлика. Направете го тоа на вашиот пат. Тие велат: “Па, Бог не благослови. Тоа мора да биде во ред.” Знам дека сте биле благословени. Јас не го негирав тоа. Но, тоа е исто организациска рута на која Валаам отиде. Ова е спротивно на Божјата реч. Ова е лажно учење.

Валаам отиде толку диво по патот додека неговиот пат не запре на ангел Божји. Но дека пророкот (епископ, кардинал, претседател, претседател и генерален надгледник) беа толку заслепени за духовни работи на идејата за чест, слава и пари, кои тие не можеа да видат ангел како стои со меч. Стоеше таму со цел да се спречи луд пророк. Мало магаре го виде и избегна и назад, додека конечно не го притисна стапалото на Валаам наспроти камен ѕид. Магаре запре и одби да оди понатаму. Тој не можеше. Па Валаам скокна на него и почна да го тепа. Тогаш магарето зборуваше со Валаам. Бог на тоа магаре му дозволил да зборува во јазици, магарето не беше хибрид, беше изворно семе. Тој беше заслепен пророк, “Не ли сум јас твојот магаре, нели те носев верно?” Валаам одговори: “Да, да, ти си мојот магаре до сега верно ме носеше И ако не можеш да работиш, ќе те убијам... Што е ова, тој разговара со магаре Чудно, јас? Сум слушнал магаре да зборува, и одговорив на него.”

Бог секогаш зборува во јазици. Тој зборуваше на Балтазарова свадба и тогаш на Педесетница. Тој тоа го прави и денес. Ова е предупредување на судот што доаѓа наскоро.

Тогаш ангелот на Валаам стана видлив. Тој рече дека Валаам ќе беше мртвов да не беше магарето поради тоа што ги искушуваше Бога. Но кога Валаам вети дека ќе се врати, тој беше испратен само, со предупредување дека ќе го каже само она што Бог му го дал.

Па Валаам слезе и зеде седум жртвеници за расчистување жртвено животно. Тој го убил овенот да го означи доаѓањето на Месијата. Тој знаеше што да направи за да му пријде на Бога. Тој имал сосема нормална механика, но не и динамична, исто како и до сега. Можете ли да го видите Николаитот? Израел таму долу во долината нудејќи ја истата жртва ги правеше истите работи, но само еден имаше придружнен знак. Само еден ден го имаше Бог во нивната средина. Форма нема да ве одведе никаде. Тоа не може да одржи манифестација на Духот. Ова е она што се случи во Никеја. Тие успеале во доктрината на Валаам, а не на доктрината на Бог. Се сопнаа на фактот, паднати. Тие станале мртви.

Откако жртвата била донесена Валаам е подготвен да пророкуваат. Но Бог му го врза јазикот, а тој не беше во можност да проколне. Ги благослови. Валак беше многу лут, но Билеам со тоа пророштво не можеше да стори ништо. Тоа беше речено преку Светиот Дух. Па рече Валаам на Валака да одат надолу во долината и да се погледне назад на нивните дела да се види дали може да има некој начин тие можат да бидат проколнати. Тактики се користат од страна на истата тактика на Валак тие ги користат и денес. Големи Деноминации обезвреднуваат мали групи, и што и да се најде меѓу нив е да се создаде скандал.

Тие се објавени и дистрибуирани. Ако современото живеење во грев, е тоа кога никој не вели ништо, но само еден од избраните нека стапи во незгоди и сите новини од целата земја ќе пишуваат за тоа. Да, Израел имаше задни (Телесни) делови. Имаа своја страна која беше вредна на пофалба, но и во нивното несовршенство, према наумот Божји кој дејствува низ избраните, по милоста а не по делата, ИМАА ОБЛАК ПРЕКУ ДЕН И ОГНЕН СТОЛБ ПРЕКУ НОЌ, ИМАА УДРЕНА СТЕНА, БАКАРНА ЗМИЈА И ЧУДЕСА.Беа потврдени - не во себе, туку во Бога.

Прочитајте ја целата сметка во ...
Пергамско црковни време.Книгата на Oткровението.
Продолжува на следната страница.
(Жената Језавела.)


Кликнете на сликата за да преземете
слика со целосна големина или PDF.


Acts of the Prophet.

(PDF Англиски)

The Two Babylons

by Rev Alexander Hislop.
(PDF Англиски)

А планината и роза
грмушка во снегот
во Кина.

Лили од оган.

Столб на оган.
Хјустон 1950 година.

Светлината на
пирамида карпа.

Мистеријата на Христос.

Англиски информатор
веб-страница.

Книгата на Oткровението.

Бог и Hаука - Индекс.
- Археологија.

Занесот доаѓа.

 

Главни учења на пораката.

Натприроден Oблак.

Столб на Oган.

Добрата вест.
Исус умре за твоите гревови.

Крштевање со вода.

 
 

Шекина слава на Бога.

Гробот е празен.
Тој е жив.

Претходниците.

Бог е Cветлина.

Oткровението на
Исус Христос.

Делата на пророкот.

 

Седумте црква возрасти.

Седумте печати.

Бог и Историја cерија Индекс - Даниел.

Дрвото на животот.
Оригинален грев.
Дали тоа беше јаболко?

Ковчегот на Ное.

Тековно истражување.

Библиски Геологија.

 

Ангел појавува.

Гласот на знакот.

божица-мајка и дете.
Вавилон.

Учењето на Валаама.

Жената Језавела.

Порака на
Лаодикиското време.

Христос надвор од црквата.

Бог има лично име.
Што е името на Бог?

Учењето на николаитите.

Мистерија Вавилон.

Патмос визија.

Бог и Hаука.
Митот на диносаурусите.

Оправдување на пророкот.

 

Археологија.
Содом и Гомор.

Смрт. Што тогаш?

  Писмото вели...

Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,

Марко 12:29


Бог има
многу титули...
но Тој има само
еден човечки име.
И тоа име
е Исус.Центар за пораки... Изберете го вашиот јазик  и да преземете бесплатни пораки од брат Бранхам.