Патмос визија.


  Книга на Откровение серија.

Јован на Патмос.


Вилијам Бранхам

Прочитајте ја целата сметка во ...
Патмос визија.

Oткровение 1,9-10:
“Јас, Јован, кој што сум и брат ваш и соучесник во скрбта и во царството и во трпението на Исуса Христа, бев на островот, наречен Патмос, заради словот Божјо и заради сведоштвото за Исуса Христа.
Еден неделен ден бев обземен од дух и зад себе чув силен глас како од труба, кој велеше: “Јас сум Алфа и Омега, првиот и последниот;”

Оваа серија на визии ја откриваат личноста на Исус Христос која му се дава на Јован додека тој беше протеран на островот Патмос. Ова е мал остров кој се наоѓа на околу педесетина километри од брегот на Мала Азија во Егејското Море. карпест и полн со змии, гуштери и скорпии, имаше мала комерцијална вредност, и се користеше од страна на Римската империја како казнена колонија, каде што тие ги сместија закоравените криминалци, политички затвореници, и така натаму.

Ќе забележите дека Јован се однесува на христијаните како брат во потреба. Токму во тоа време на раната црква се случуваат прогони. не беше само “насекаде зборување против” нивната религија, но исто така самите луѓе биле затворени и убиени. Јован, како и многу други, сега се на издржување казна затвор за словото Божјо и сведоштвото за Исус Христос. Кога тој беше уапсен, тие залудно се обидува да го убиат во врело масло дваесет и четири часа. Потоа биле бесни и немоќни офицери го осудија на Патмос. Но Бог беше со него, а тој беше поштеден и го напушти островот и се врати во Ефес, каде повторно продолжи да биде свештеник до неговата смрт.

Седумкратнa слава на Неговата личноста.

Oткровение 1,14-16:
“Главата и косата Му беа бели како бела волна, како снег, а очите Негови - како огнен пламен; нозете Негови - слични на светол бакар, како во печка вжарени, а гласот Негов - како шум од многу води. Во Својата десна рака Он држеше седум ѕвезди, а од Неговата уста излегуваше меч со две острици; лицето Негово светеше како што сонцето сјае во својата сила.”

Колку длабоко се движи и инспириран од било каква појава на Исус, кај Јован кој бил во прогонство заради словото, и да видиме, Живиот Збор сега стои пред него. Ова возвишена визија, за секоја опишана функција има значење. Што е откровение на Неговато славно Битие.

1.Неговата коса бела како снег.

Јован прво известува и ја спомнува белината на неговата коса. Таа е бела и светла како снег. Тоа не е затоа што тој е стар. О, не. Големата бела коса не означува старост, но искуство, зрелост и мудрост. Вечноста не старост. што е за Бог време? Време, значи малку за Бога, но мудроста значи многу. Тоа е како кога Соломон го праша Бога за мудрост да им суди на луѓето на Израел. Тој сега доаѓа, Судијата на целиот свет. Тој ќе биде крунисан со мудрост. Тоа значи белата и сјајна коса.

Даниел Го виде со таа бела коса. Тој беше Судијата кој ја отвори книгата Даниел Го виде како доаѓа на облаците. Токму тоа го виде Јован. Тие двајцата го виделе токму истото. Тие го видоа Судија со судскиот појас на рамениците, стои чист и свет, полн со мудрост, целосно квалификуван да суди праведно на целиот свет. Алелуја!

2. Неговите очи се како оган.

Мислете за тоа. Тие очи кои некогаш биле заматен со солзи од тага и сожалување. Тие очи кои плачеа на гробот на Лазар. Овие очи не го виделе алчен убиец кога тој висеше на крстот, но во тага извика: “Оче, прости им.” Сега тие очи огнени пламени, очите на судија кој ќе им возрати на оние кои го отфрлиле. Oд сите човечки емоции на кој најмногу се манифестираа беа кога тој се појави како Синот Човечки, често плачеше. Сепак, зад таа плач и тага, а сепак беше уште Бог. Истите тие очи видоа визии. Гледаше длабоко во срцата на луѓето и ги читаше нивните мисли и ги знаеше нивните различни патишта. Од очите на смртта пламна Бог, кој извика кон оние што не го знаат кој е тој навистина: “Затоа ви реков дека ќе умрете во своите гревови; и навистина, ако не поверувате дека сум Јас, ќе умрете во гревовите свои.” Јован 8,24. “Ако не ги чинам делата на Својот Отец, не верувајте ми; но ако чинам (дела на својот Отец), све ако Мене не ми верувате, верувајте на делата...” Јован 10,37-38. Како Еремија од прошлоста, Тој беше пророк на плачта, затоа што луѓето не го прифатија зборот на Бога и затоа што Откровението го потиснаа на страна.

Овие ревносни огнени очи на судијата дури и сега ги бележат животите на секое тело. Гледајќи по целата земја, не постои ништо што тој не го знае. Тој ги знае желбите на срцето и она што секој има намера да го стори тоа. Не постои ништо скриено што не ќе се се открие, бидејќи сè е голо пред Него на кого ќе му дадеме сметка. Мислам за тоа. Тој знае, дури и сега она што се мисли.

Да, таму Тој стои како Судија со огнени очи да суди. Денот на благодатта е завршена. Ох, кога луѓето би се покајале и би го барале Неговото лице во правдата, додека има уште време. Ако тие би можеле да го направат тоа, Неговите гради да им бидат перница, пред светот да се стопи во огнот.

3. нозе од бронза.

“Неговите стапала беа како блескав меч, како во огнена печка.” бронза е позната по својата исклучителна цврстина. Нема ништо познато со која може да ја калите. Но овој меч, кој ги опишува Неговите нозе е уште повеќе импресивен, бидејќи го поднесе тестот на огнена печка, тест преку кој никој помина. И тоа е точно точно. За Бронза означува божествениот суд: пресудата што Бог го ракоположи и изведе. Брoеви 21,8-9: “И му рече Господ на Мојсеј: 'Направи бакарна змија и закачи ја на знамето како знак, и ако касне некого змија, каснатиот, штом ќе ја погледне, ќе остане жив.' И направи Мојсеј бакарна змија и ја закачи на знамето како знак, и кога некоја змија ќе каснеше некој човек, тој штом ќе ја погледнеше бакарната змија, остануваше жив.” Израел згреши. Гревот мораше да биде осуден. Така Господ му заповеда на Мојсије да стави бакарна змија на столб, а тој што ќе погледнеше во неа би бил спасен од казната на својот грев.

Но, еден ден тие нозe од бронза ќе стојат на тлото. И ќе и суди на целата земја во правда и совршенство на човештвото. Нема да има избегнување тој суд. Без извртување на правдата. Нема да има ублажување. Оној што е неправеден и ќе продолжи да биде неправеден, оној кој е извалкан, и ќе продолжи да биде извалкан. Оној кој е Непроменет тогаш нема да се промени, бидејќи никогаш не е и никогаш нема. И нозете од бронза ќе го скршат непријателот. Тие ќе го уништат Антихристот, ѕверот и неговиот лик, и сето она што е лошо во очите. Тој ќе ги уништи системи на црквите, кои се преземаа во Неговото Име само за да го оштетат неговиот сјај, и ќе ги уништи нив заедно со Антихристот. Сите злобни, атеистите, агностиците, модернистите, либералите, сите ќе бидат таму. Смртта, на ѓаволот, а и гробот ќе им биде таму. Затоа што, кога ќе дојде книгата ќе се отвори. Тоа е кога тоа ќе се случи дури и на млака црквата и петте немудри девици. Тој ќе ги подели овците од козите. Кога ќе дојде, Тој ќе го преземе царство, затоа е Негово, и ќе биде илјада пати десет илјади, Неговата невеста ќе доаѓа да му служи. Слава! Ох, тоа е сега или никогаш. Покај те се пред да биде премногу доцна. Разбудете се од мртвите и да бараме Бог да не исполни со Светиот Дух или ќе го пропуштиме вечниот живот. Направете го тоа сега додека има време.

4. Неговиот глас беше како шум од многу води.

Што преставува водата? Слушнете го тоа во Откровението. 17,15: “.... водите што ги виде... се луѓе, толпи, народи и јазици.” Неговиот глас беше како глас на народот зборува. Што е тоа? Ова е пресудата. Затоа што тие се и гласовите на мноштво на сведоци кои, преку Светиот Дух, преку овие сведоци се проповедаше Неговото евангелие. Тоа се случува да се подигне гласот на секој човек во суд против грешник, кој не го прифати предупредувањето. Ќе се слуша гласно и јасно гласовите на седум гласници. Оние верни проповедници који проповедале спасувачката моќ на Исус, кој проповедале крштевањето со вода во името на Исус, који проповедале исполнувањето на силата на Светиот Дух, који стоеа со Словото повеќе отколку што застанаа за сопствениот живот, тие сите се гласот на Исус Христос од Светиот Дух низ вековите. Јован 17,20: “Не се молам само за нив, туку и за оние, кои преку нивните зборови ќе поверуваат во Мене.”

Ох, ако само го видов. Исто како што водата го уништи светот, но исто како и водата што го зачува Ное, а исто така го спасил целиот свет, Ное го слушаше Неговиот глас, гласот на својот слуга, и повици кон покајание и живот.

5. Во Неговата десна рака беа седумте ѕвезди.

“Во десната рака имаше седум ѕвезди.” Значи, се разбира, ние веќе знаеме од стих 20, кои се всушност седум ѕвезди. “И тајната на седумте ѕвезди се ангелите (Гласници) на седумте цркви.” Па тука во никој случај не може да тргне наопаку за нас тој ги толкува. Овие седум ѕвезди се гласници на седум последователни црквени времиња. Тие не се именувани имиња. Тие се само како се изложени на седум, по еден за секоје време. Времето од Ефес, додека ова Лаодицејско време, секој Гласник ја донесе пораката на луѓето и успеа да го задржи на Словото Божјо, за секоја одредено црквено време. Секој се држеше до времето. Тие беа непоколебливи во својата лојалност кон оригиналната светлина. Кога сите времиња се отуѓиа од Бог, Неговиот верен гласник врати назад кон Словото. Нивната сила е од Господ, не од друго место, никогаш нема да биде во можност да се запре. Сепак биле спасени во Неговата грижа, затоа што тие не се ништо друго треба да се преземат од своите раце, ниту нешто може да нè оддели од љубовта Божја, било да е тоа болест, опасност, голотија, глад, меч, живот или смрт. Тие се навистина посветени на него и се чуваат од страна на Неговата семоќ. Тие не беа загрижени за прогонството, Болката и потсмев беше уште една причина да се даде слава на Бога, како тие се сметаат за достојни да страдаат за Него. И во знак на благодарност за Неговото спасение тие изгореа со светлината на неговиот живот и се гледа на нив Неговата љубов, непоколебливост, кротоста, самоконтролата, милост и верност. И Бог ги поддржа со, знаци и чуда. Тие беа обвинети дека се фанатици, и свети. Тие беа обвинети од организација и задевани, но остана верни на Словото.

И оваа утеха не е само за гласници од седум црквени времиња. Секој вистински верник е во рацете на Бога, и може да црпи од Неговата љубов и сила, и да добије целосен благослов а Бог е верен. Она што Бог му дава на гласник, и како Тој благословува и го користи гласникот и сите верни за пример Неговата добрина е да се грижи за сите членови на Неговото тело. Амин.

6. Меч со две острици.

“Од устата му излегува остар меч со две острици.” Во Евреите 4,12: “Зашто, словото Божјо е живо и дејствува и е поостро од секаков меч со две острици; и навлегува до разделување на душата и духот, до зглобовите и мозокот, и ги проценува мислите и намерите на срцето.” Од устата дојде остар меч со две острици, која е Словото Божјо.

Затоа, Павле рече дека Словото дојде во сила, како и во глас. Проповеданото Божјото Слово всушност самото се докажа. Како пламен, остар меч, таа отиде во главите на луѓето, како и нож на хирург кој кој ги отстрани болестите и ги ослободи робовите. Секаде каде одеа овие рани верници: “Тие го проповедаа Евангелието (Зборот) и Божјиот збор го потврдуваа со знаци.” Болни се исцелуваа, ѓаволите истерувани, и зборуваа нови јазици. Тоа беше Слово на дело. Тој збор, никогаш не ги изневерил христијаните кои веруваа. И во овие последни времиња е тука посилно и поголемо од било кога вистинското Слово за Невестата. Ох, мало стадо, мало малцинство, држете го Словото наполнете ја устата и срцето и еден ден Бог ќе ви го даде царството.

7. Неговото лице е како сонце.

Oткровение 21,23: “И градот немаше потреба ни од сонце, ни од месечина за да светат во него, зашто Божјата слава го осветлила, а светлината му е Агнецот.” Ова е новиот Ерусалим овој град ќе биде на Јагнето и заради Неговото присаство нема да биде потребно од светлина. Нема да се излезе и да се грее на сонце, затоа што таму тој е сонцето и светлината. Народи, кои доаѓаат во него ќе одат во неговата светлина. Зарем не сте среќни што е над нас тој ден? Јован, го виде доаѓањето на тој ден. Да, Господ Исус, доаѓа набргу!

Малахија 4,1-3: “Зашто, ете, ќе настапи ден, кој гори како печка; тогаш сите горди и оние, кои постапуваат нечесно, ќе бидат како слама, и ќе ги изгори денот оние што иде, вели Господ Саваот; и така, нема да остане од нив ни корен, ниту гранчиња. А за вас, кои се боите од името Мое, ќе изгрее сонцето на правдата, и исцеление ќе има во зраците негови, и вие ќе излезете и ќе се разиграте како нахранети теленца; и ќе ги газите нечестивите, оти тие ќе бидат прав под стапалата на нозете ваши во тој ден, што јас ќе го приготвам, вели Господ Саваот.” Еве го повторно. Сонцето сјае во неговата сила. Ох, моќта на Синот Божји сјае во средината на седумте златни свеќници. Стои тој е судијата, Оној што страдал и умрел за нас. Тој го зеде врз себе гневот на божествениот суд. Тој газеше во каца на Божјиот гнев сам. Како што веќе рековме, на грешникот Неговиот глас е како шум од водопад или удар во водата на смртни бранови во карпестиот брег. Но, за светите Неговиот глас е како звукот пријатен на на потокот што струи песна додека лежите во мирување, задоволни во Христа. Сјаејќи над нас со топлина на неговите зраци на љубов, Тој вели: “Не бој се, јас сум тој што беше, кој е и кој треба да дојде, јас сум Семоќниот. Со мене нема друг. Јас сум Алфа и Омега, Се од тоа.” Тој, е лилјан на долината и светла ѕвезда Деница. Тој е на мојата душа најубав од десет илјади. Да, големиот ден е подготвен да се раздени и Сонцето на правдата, ќе се појаваи со здравје во нејзините зраци.

Прочитајте ја целата сметка во... Патмос визија.


Мистеријата на Христос.

Англиски информатор
веб-страница.

Книгата на Oткровението.

Бог и Hаука - Индекс.
- Археологија.

Занесот доаѓа.

 

Главни учења на пораката.

Натприроден Oблак.

Столб на Oган.

Добрата вест.
Исус умре за твоите гревови.

Крштевање со вода.

 
 

Шекина слава на Бога.

Гробот е празен.
Тој е жив.

Претходниците.

Бог е Cветлина.

Oткровението на
Исус Христос.

Делата на пророкот.

 

Седумте црква возрасти.

Седумте печати.

Бог и Историја cерија Индекс - Даниел.

Дрвото на животот.
Оригинален грев.
Дали тоа беше јаболко?

Ковчегот на Ное.

Тековно истражување.

Библиски Геологија.

 

Ангел појавува.

Гласот на знакот.

божица-мајка и дете.
Вавилон.

Учењето на Валаама.

Жената Језавела.

Порака на
Лаодикиското време.

Христос надвор од црквата.

Бог има лично име.
Што е името на Бог?

Учењето на николаитите.

Мистерија Вавилон.

Патмос визија.

Бог и Hаука.
Митот на диносаурусите.

Оправдување на пророкот.

 

Археологија.
Содом и Гомор.

Смрт. Што тогаш?


Книгата на Oткровението.
Продолжува на следната страница.
(Дрвото на животот. Дрвото за познавање.)


Таму Тој
стои како
Судија
со огнени
очи да
суди.


  Писмото вели...

Кога го видов, паднав пред неговите нозе како мртов, а тој ја положи својата десна рака врз мене, и ми рече: 'Не плаши се, јас сум првиот и последниот,

кој живее, и бев мртов, и ете, Јас живеам во вечни векови! Амин! И ги имам клучевите на Подземјето и смртта.'”

Откровение 1,17-18.


Кликнете на сликата за да преземете
слика со целосна големина или PDF.


Тој е Јас сум.

 

Христос. Во златниот
светилник.

Acts of the Prophet.

(PDF Англиски)

The Two Babylons

by Rev Alexander Hislop.
(PDF Англиски)

Пред...

После...

William Branham Life
Story.

(PDF Англиски)

Pearry Green personal
testimony.

(PDF Англиски)


Центар за пораки... Изберете го вашиот јазик  и да преземете бесплатни пораки од брат Бранхам.