Жената Језавела.


  Книга на Откровение серија.

Жената Језавела.


Вилијам Бранхам

Прочитајте ја целата сметка во ...
Тиатирско црковни време.

Откровение 2,20-23,
"Но малку сум лут на тебе, зашто позволуваш жената Језавела, која себеси се наречува пророчица, да ги учи и мами слугите Мои да блудствуваат и да јадат идолски жртви. А ѝ дадов време да се покае за блудството свое, но таа не се покаја. Ете, неа ја фрлам на постела, а оние, што блудствуваа со неа, во маки големи - ако не се покајат за делата свои. И чедата нејзини ќе ги поразам со смрт, и сите цркви ќе узнаат дека Јас сум Оној, Кој ги испитува срцата и бубрезите; и секому од вас ќе му дадам според делата негови."

Апостол Јаков ни покажа по која насока оди гревот. Јаков 1,14-15: “Но секого го искушува неговата похот, која го влече и мами. Потоа похотата, откако ќе се зачне, раѓа грев, а гревот, извршен, раѓа смрт.”

Значи ова е слика на што точно се случува во црквените времиња. Како што гревот почна во ништо освен како чувство, па смртта на црквата започна со едноставен, малку приметни дела на николаитите. Од делата отиде во доктрина. Од доктрина прифатија моќта на државата и воведувањето на паганството. Сега во ова доба оди кај својата пророчица (учител) и патува понатаму се додека не се најде во огненото езеро, бидејќи тоа е токму каде што тие ќе завршат, во втората смрт.

Па сите Божји повици против оваа четврта возраст е задолжен за Неговата пророчица Језавела. И да се разбере токму зошто Тој имаше толку многу оптужби, ние ќе треба да ја побараме нејзината историја во Библијата, и кога ќе се лоцира она што таа правела таму, ние ќе знаеме што се случува во овој момент.

Првата и најважната работа што дознаваме за Језавела е тоа што таа не е ќерка на Авраам, ниту е нејзиното прифаќање на племиња на Израел духовна запис, како што тоа беше Руте Моапке. Не, воопшто не. Оваа жена беше ќерка на Етбал, кралот на Сидон (1 Царства 16,31), кој беше Аштартин свештеник. Тој го наследи престолот со убивање на својот претходник Фелес. Затоа, можеме да видиме дека таа веднаш била ќерка на убиецот. (Ова, секако, не потсетува на Каин.) И начинот на кој таа стана дел од Израел не беше преку духовниот канали што Бог определил да влезат незнабожците, но таа стапи во брак со Ахав,цар на десет племиња на Израел. Па тоа единство, како што видовме, не имаше духовно ништо, тоа е политички. И така оваа жена, која беше навлезена во идолопоклонство немаше ни најмала желба да стане просветител на еден вистински Бог, но дојде до јавни изјави со намера за одвраќање на Израел од Господ. Сега Израел (десет племиња) веќе знаеше што ги славеа златните телиња, но до тогаш тие беа продадени на идолопоклонство, бидејќи Бог се прославува и го призна Мојсеевиот Закон. Но од време Aхабовиот брак на Језавела идолопоклонство напредуваше во деструктивен начин. Тогаш кога оваа жена стана свештеничка во храмовите дека таа подигнат Aштарти (Венера) и Баал (богот-сонце) Израел дојде до кризна точка на неговиот живот.

Со ова на ум, сега можеме да започнеме да видиме што Духот Божји изложува во ова тиатирско време. Еве зошто.

Ахав се оженил со Језавела и тој тоа го направи како политички маневар за да го зајакне своето царство и го обезбеди. Тоа е токму она што црквата го правеше кога се омажила за Константин. И двете беа придружувани од политички причини, и покрај тоа што ќе додадеа духовен допир. Значи, никој не може да ме убеди дека Константин е христијанин. Тој беше незнабожец со она што изгледаше како христијанин со украси. Тој сликал бели крстови на штитовите на војниците. Тој е основач на витешкиот ред на Колумбо. Тој стави крст на кулата на Свети Софија започнувајќи ја така традицијата.

Тоа беше идеја на Константин да се соберат сите народи, таканаречените христијани и вистински христијани. И за некое време се чинеше како да тие нема да успеат, бидејќи тие се вистински верници дојдоа да се види дали тие можат да ги вратат оние што се оддалечиле од Словото. Кога видоа дека не можам да ги вратат на вистината, тие беа принудени да избегаат од политичкото тело. Потоа, кога го направиа ова, беа нарекувани еретици и биле прогонувани.

Дозволете ми да кажам дека овде имаме иста ситуација нешто што се случува во моментов. Сите луѓе се собираат. Пишување на Библијата што ќе одговараат на сите, без разлика дали е Евреин, католик или Протестанти. Тие имаат свој Никејскиот Советот, но тие го нарекуваат Екуменски собир. И знаеш ли против кого сите овие организации се борат? Тие се борат против вистинските Пентекосталци. Не мислам на организацијата наречена Пентекостална. Мислам дека оние кои се Пентекосталци, бидејќи тие се исполнети со Светиот Дух во своите редови имаат знакови и подароци за одење во вистината.

Кога Ахав ја оженил Језавела од политички причини тој го продал своето првородство. Се приклучувате на организацијата и ке го продадете вашото првородство, брате, дали сакате да верувате или не. Секоја протестантска група која некогаш излезе, и се врати, и кога ќе се продаде вашето првородство, ти си само како Исав - можете да плачете и да се покајате колку што сакате, но тоа нема да ви помогне на сите. Постои само едно нешто што може да го направите, а тоа е: “Излезете од неа, народе мој и престанете да бидете учесници во нејзините гревови!” Ако, не мислите дека сум во право само одговорете на ова едно прашање: дали може барем едн жив човек да ми каже која црква или кој Божји покрет некогаш имал пробудување и се вратил откако отишол во организација и станал деноминација? Прочитајте ги своите историји. Не можете да најдете ни една - дури ни една.

Тоа беше на полноќ час за Израел, кога тој се придружи на светот и го напушти Духовното за политичко. Тоа беше на полноќ час во Никеја кога црквата го направи истото. Полноќ е време сега кога црквите се собраа.

Значи, кога се оженил Ахав со Језавела тој нејзе и дозволи да земе државни пари и да подигнат два огромни храма за да го прослават Aштарте и Ваал. Онаа која била подигната за Ваал беше доволно голема што цел Израил дојде и се поклони. И кога Константин и црквата стапија во брак тој даде црковни објекти и подигнати олтари и слики, и организира хиерархија што веќе се разви.

Кога Језавела доби државна власт, им наметната на луѓето нејзината религија и ги уби пророците и свештеници на Бога. Стана толку лошо што Илија, гласник на неговиот ден, помисли дека е тој единствен преостанат, но Бог имаше уште 7.000 кои не се поклонуваа на Ваал. И сега таму меѓу оние дениминации од Баптисти, Методисти, Презвитеријанци, итн, има и такви кои нема да излезат и да се вратат кај Бога. Сакам да знаете дека не сум сега и никогаш не сум бил против народот. Деноминација е ова - на систем на организација, против кого сум. Морам да бидам против нив зашто Бог ги мрази.

Ајде сега да се запре тука еден момент и да се повтори она што го изјави за прославување во Тиатир. Јас реков дека тие им се поклонуваа Аполон (кој бил богот-сонце), заедно со царот. Значи, ова е Аполон наречен “инхибитор на злото”. Тој го вртел злото од луѓето. Ги благословуваше и им беше вистински бог. Се верувало дека ги учи луѓето. Тој беше објаснување на прослави и ритуали на храмот, служејќи на богови, за жртви и смрт и живот после смртта. Начинот на кој тој го направи ова е преку пророчицата кој седна во заноц на троножна столиц. О! Гледате ли дека? Тука е тоа што се нарекува пророчица Језавела и таа им помага на луѓето. А нејзиното учење ги заведува слугите Божји и ги води кон прељуба. Значи, блуднштво значи “прослава на идолите.” Ова е токму она што е нејзините духовно значење. Тоа е нелегално да се биде во единство. Ахабовото единство и на Константиновото единство и двајцата биле незаконски. Двајцата извршија духовна прељуба. Секој блудник, ќе заврши во огненото езеро. Бог рече така.

Прочитајте ја целата сметка во ...
Тиатирско црковни време.

Преземи (англиски)... Jezebel Religion.


Книгата на Oткровението.
Продолжува на следната страница.
(Мистерија Вавилон.)


Кликнете на сликата за да преземете
слика со целосна големина или PDF.


Acts of the Prophet.

(PDF Англиски)

The Two Babylons

by Rev Alexander Hislop.
(PDF Англиски)

А планината и роза
грмушка во снегот
во Кина.

Лили од оган.

Столб на оган.
Хјустон 1950 година.

Светлината на
пирамида карпа.

Мистеријата на Христос.

Англиски информатор
веб-страница.

Книгата на Oткровението.

Бог и Hаука - Индекс.
- Археологија.

Занесот доаѓа.

 

Главни учења на пораката.

Натприроден Oблак.

Столб на Oган.

Добрата вест.
Исус умре за твоите гревови.

Крштевање со вода.

 
 

Шекина слава на Бога.

Гробот е празен.
Тој е жив.

Претходниците.

Бог е Cветлина.

Oткровението на
Исус Христос.

Делата на пророкот.

 

Седумте црква возрасти.

Седумте печати.

Бог и Историја cерија Индекс - Даниел.

Дрвото на животот.
Оригинален грев.
Дали тоа беше јаболко?

Ковчегот на Ное.

Тековно истражување.

Библиски Геологија.

 

Ангел појавува.

Гласот на знакот.

божица-мајка и дете.
Вавилон.

Учењето на Валаама.

Жената Језавела.

Порака на
Лаодикиското време.

Христос надвор од црквата.

Бог има лично име.
Што е името на Бог?

Учењето на николаитите.

Мистерија Вавилон.

Патмос визија.

Бог и Hаука.
Митот на диносаурусите.

Оправдување на пророкот.

 

Археологија.
Содом и Гомор.

Смрт. Што тогаш?

  Писмото вели...

И на оној, кој победува, и ги пази Моите дела до крај, нему ќе му дадам власт над народите,

и ќе ги пасе со железна палка; и тие ќе се строшат како глинени садови; како што и Јас примив од Мојот Татко.

И ќе му ја дадам ѕвездата Деница.

Откровение 2:26-28

И во ова
Тиатирско
црквовно доба е
доминантна жена.
Тоа е тајна
на Вавилон.Центар за пораки... Изберете го вашиот јазик  и да преземете бесплатни пораки од брат Бранхам.