Докази за Воскресение.

следно >>


  Воскресението серија.

Конспирација.


David Shearer.

Тврдат - Учениците на Исус го украдоа неговото тело.

Тврдењето е направена дека учениците на Исус, украл неговото тело од гробот, додека римските војници кои беа на стража должност спиеше.
[Матеј 28:13].

Колку е веројатно ова тврдење?

За римски војник, да спие на должност казната беше смрт. За тимот на римските војници за сите да се спие, би било многу неверојатно. Фактот дека не биле обвинети војници за неуспехот да ја завршат својата должност, покажува дека имало прикривање на фактите. И војниците и гувернерот биле поткупувани од верските водачи.

Печатот на гробот.

Римскиот печат на гробот се состои од метални прачки кои беа вметнати во дупки во карпата на ѕидот на гробот следно до каменот. Овие потоа имале стопено олово, истури во дупката, која кога се лади, во собата на прачки брзо. Друга прачка поврзана со нив, формираа лента преку предниот дел на каменот покривајќи ја вратата. Инженер проценува дека металната прачка ќе издржат сила на стрижење од 60-80 тони.

Учениците на Исус ќе треба да се скрши овој печат која била ставена на гробот.
[Оловни и железни докази за овој печат е пронајден во гробницата градина денес.]

Каменот.

Каменот пред гробот беше повеќе од 4 метри во дијаметар и дебелина од 60 см. Се проценува дека изнесува 13,8 тони во тежина и иако се одмори во канал и може да се стркала, тоа беше во мирување. Поместување од целосна запре, да ја стриже металната прачка се смета за човечки невозможно.
[Учениците ќе треба да се тркалаат далеку овој камен.]

Преклопеното гроб облека.

Тие тогаш ќе го одврзат телото на Исус, уредно свитка гробот облека, и оставете ги овие во гробот пред крадење на голото тело на Исус далеку.
[Тоа би било многу полесно да носат неговото тело далеку завиткан.]

Учениците ќе треба да го направат сето ова без будење римски војник.

[Можеме да видиме многу брзо дека ова тврдење е глупост.]


  Докази за Воскресение.

Докази за Воскресение.

Сведоците.

Првичната сведоци пристигнуваат во гробот на неделата наутро беа жени. Ако сте биле учениците и планирање на операцијата да го украде телото на Исус далеку, вие не ќе имаат почетна сведоци да бидат жени. Жените се сметаа за несигурни сведоци, па ќе избереш некого како Никодим или Јосиф од Ариматеја.

Учениците се посомневаа во воскресението.

Кога жените дојдоа од гробот да им каже на учениците дека Исус бил подигнат, учениците не им поверуваа.

Лука 24:11,
А ним овие зборови им изгледаа како празна шега, и не им веруваа.

Ако сте ја планирале оваа операција [крадејќи го Исусовото тело] вие "добие приказната директно" од почетокот - не би биле не изрази на сомнеж.

Повеќе сметки за воскресението.

Бидејќи имаме голем број на извештаи за воскресението, од различни автори, како историски факт, ова станува посигурно од други факти од овој временски период.

Голем број на видувања на Исус.

Постојат повеќе настапи на Исус по неговото воскресение. Овие се:

1. на мажите и жените,
2. во градот и во земјата, Јудеја и Галилеја.
3. на различен броеви на луѓе. (1 - 500)
4. во затворени простории и на отворено. (одење, седење и стоење.)
5. наутро и навечер.

Ова ја отфрла можноста за "масовна халуцинација".


  Заклучоци.

Лицето на Исус.

Ако воскресение од мртвите се случи на некои случајни лице, тоа ќе биде неверојатно да се случи.

Но, тоа се случи со оваа ЕДНА личност, чиј живот исполни многу пророштва напишано во Стариот завет, Тој и кажал за Неговото воскресение пред Hеговото апсење.

Бидејќи имаме голем број на сметки на воскресението, и голем број на видувања на Исус по него, заклучок дека е постигнат, е дека тој е токму онака како што тој рече дека беше, Месијата, и дека смртта не може да го задржи.

Некои пророштва исполнети.

Ова се некои од пророштвата исполнети при распетието / воскресението:

Псалми 22:16тие прободен моите раце и нозете.
Псалми 22:17моите коски... тие изгледаат и зјапаат врз мене.
Псалми 22:18Тие ги делат моите облеки меѓу нив,
Псалми 22:18и жрепка фрлаа врз мојот елек.
Псалми 16:10Зашто нема да ја оставиш мојата душа во Подземјето,
Исаија 53:9Му го одредија погребението меѓу злочинците,
Исаија 53:9и со богатите во неговата смрт;

Кликнете на сликата за да преземете
слика со целосна големина или PDF.


Acts of the Prophet

(PDF Англиски)

Chapter 9
The Third Pull

(PDF Англиски)

Пред...

После...

William Branham
Life Story.

(PDF Англиски)

How the Angel came
to me.

(PDF Англиски)

Pearry Green personal
testimony.

(PDF Англиски)

Marriage and Divorce.

(PDF Англиски)


Центар за пораки... Изберете го вашиот јазик  и да преземете бесплатни пораки од брат Бранхам.


Мистеријата на Христос.

Англиски информатор
веб-страница.

Книгата на Oткровението.

Бог и Hаука - Индекс.
- Археологија.

Занесот доаѓа.

 

Главни учења на пораката.

Натприроден Oблак.

Столб на Oган.

Добрата вест.
Исус умре за твоите гревови.

Крштевање со вода.

 
 

Шекина слава на Бога.

Гробот е празен.
Тој е жив.

Претходниците.

Бог е Cветлина.

Oткровението на
Исус Христос.

Делата на пророкот.

 

Седумте црква возрасти.

Седумте печати.

Бог и Историја cерија Индекс - Даниел.

Дрвото на животот.
Оригинален грев.
Дали тоа беше јаболко?

Ковчегот на Ное.

Тековно истражување.

Библиски Геологија.

 

Ангел појавува.

Гласот на знакот.

божица-мајка и дете.
Вавилон.

Учењето на Валаама.

Жената Језавела.

Порака на
Лаодикиското време.

Христос надвор од црквата.

Бог има лично име.
Што е името на Бог?

Учењето на николаитите.

Мистерија Вавилон.

Патмос визија.

Бог и Hаука.
Митот на диносаурусите.

Оправдување на пророкот.

 

Археологија.
Содом и Гомор.

Смрт. Што тогаш?

  Писмото вели...

А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.

И ете, стана голем земјотрес, зашто Господов ангел слезе од небото, пристапи и го одмести каменот и седна на него.

Матеј 28:1-2


Бог го запечати
гробот на Исус
толку цврсто,
го зеде
натприродна
моќ да ја
отворите.