Kerkgeschiedenis.
<< vorige
volgende >>
William Branham.Om u in staat te stellen ten volle de boodschap van de tijdperken van de gemeenten te begrijpen, wil ik u graag de verschillende principes uiteenzetten waardoor ik op de namen van de boodschappers kon komen, op de lengte van de tijdperken en op andere factoren die hierop betrekking hebben.
De sleutel die de Heer mij gaf, waardoor ik in staat was de boodschapper voor elk tijdperk te bepalen, is een zeer Schriftuurlijke. Ja, men zou het de hoeksteen van de Bijbel kunnen noemen. Het is de openbaring, dat God nooit verandert en dat Zijn wegen even onveranderlijk zijn als Hij is. In Hebreeën 13:8 staat, “Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en in eeuwigheid.”
Dit is de sleutel: een onveranderlijke God, met onveranderlijke wegen. Wat Hij in den beginne deed, zal Hij altoos blijven doen totdat het einde komt. Er zal nooit verandering zijn.
Nu weten wij precies uit het Woord, dat door de Heilige Geest is opgetekend hoe de eerste of oorspronkelijke gemeente gevestigd werd en hoe God Zich in haar openbaarde.
Het Woord kan niet veranderen want het Woord is God. Johannes 1:1, “In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God.”
Dus wat de gemeente op Pinksteren was, is de maatstaf. Dat is het patroon. Er is geen ander patroon. Wat de geleerden ook zeggen, God heeft dat patroon niet veranderd. Wat God op Pinksteren deed, moet Hij blijven doen tot de gemeente-tijdperken afgesloten worden.
Uittreksels uit...
Het Tijdperk van de Gemeente van Epheze.
Zeven gemeenten in Azië.
Epheze.
De stad Efeze was een van de drie grootste steden van Azië. Vaak werd zij de derde stad van het Christelijke geloof genoemd. Jeruzalem was dan de eerste en Antiochië de tweede. Het was een zeer rijke stad. De stadsregering was Romeins, maar de taal, die gesproken werd was het Grieks.
Uit... Het Tijdperk van de Gemeente van Epheze.
Smyrna.
De stad Smyrna lag een weinig ten noorden van Efeze, aan de Aegeïsche zee. Daar het een goede haven bezat was het een handelscentrum, bekend om zijn export. Zij onderscheidde zich ook vanwege haar scholen in de retorica, filosofie, medicijnen, wetenschappen en schone gebouwen.
Het woord Smyrna betekent “bitter” daar het afgeleid is van het woord mirre. Mirre werd gebruikt om de gestorvenen te balsemen. We vinden dus een tweevoudige betekenis in de naam van dit tijdperk. Het was een bitter tijdperk met veel bloedstorten.
Uit... Het Tijdperk van de Gemeente van Smyrna.
Pergamus.
Pergamum (oude naam) lag in Mysië, in een landschap dat door drie rivieren van water werd voorzien, waarvan één haar met de zee verbond. Zij wordt beschreven als de beroemdste stad in Azië. Zij was een stad waar de beschaving op hoog peil stond, en met een bibliotheek, die alleen voor die te Alexandrië onder deed. Toch was het een zeer zondige stad, overgegeven aan de losbandige plechtigheden bij de aanbidding van Asklepios (Aesculapius), die aanbeden werd in de vorm van een levende slang, die zich in de tempel bevond en daar gevoed werd.
De troon en woonplaats des Satans. Pergamus was oorspronkelijk niet de plaats waar de Satan (voor zover het menselijke aangelegenheden betreft) woonde. Babylon is altijd letterlijk en figuurlijk zijn hoofdkwartier geweest. In de stad Babylon vond de Satanische eredienst haar oorsprong.
Uit... Het Tijdperk van de Gemeente van Pergamus.
Thyatire.
Historisch gezien was Thyatire de minst vermeldenswaardige stad van alle steden uit de Openbaring. Zij lag aan de grenzen van Mysië en Ionië. Zij werd omgeven door vele rivieren, die vol bloedzuigers zaten. Haar gunstigste kenmerk was, dat zij er in financieel opzicht goed voorstond. Dit had zij te danken aan de verenigde gilden van pottenbakkers, leerlooiers, wevers, kleermakers enzovoort. Uit deze stad was Lydia, de purperverkoopster afkomstig. Zij was Paulus' eerste Europese bekeerlinge.
De reden, waarom de Geest deze stad had gekozen als de stad waarin de kenmerken voor het vierde tijdperk reeds aanwezig waren, was gelegen in haar godsdienst.De voornaamste godsdienst van Thyatire was de verering van Apollo Tyrimnaios, die verbonden was aan de keizerverering. Apollo was de zonnegod, en volgde in macht op zijn vader, Zeus.
Opvallend is de naam Thyatire die “vrouwelijke overheersing” betekent.
Uit... Het Tijdperk van de Gemeente van Thyatire.
Sardis.
Sardis was de hoofdstad van het oude Lydië. Het ging van de Lydische monarchen over op de Perzen en vandaar op Alexander de Grote. Het werd geplunderd door Antiochus de Grote. Daarna voerden de koningen van Pergamus er de heerschappij totdat de Romeinen de macht in handen kregen. Ten tijde van Tiberius werd het verwoest door aardbevingen en plagen. Thans is het een onbewoonde ruïne.
De godsdienst van deze stad was de onkuise verering van de godin Cybele. De massieve ruïnes van de tempel zijn thans nog te bezichtigen.
Uit... Het Tijdperk van de Gemeente van Sardis.
Filadelfia.
Filadelfia lag vijf en zeventig mijl ten zuidwesten van Sardis. Het was op een na de grootste stad in Lydië. De stad was gebouwd op verscheidene heuvelen en de omgeving was een bekende wijnstreek. Op de in omloop zijnde munten waren het hoofd van Bacchus en de beeltenis van Baccante (de priesteres van Bacchus) afgebeeld.
Herhaaldelijk werd de stad geteisterd door aardbevingen, maar zij heeft desalniettemin langer bestaan dan de zeven andere steden die in de Openbaring genoemd worden. In feite bestaat de stad nog steeds onder de Turkse naam Alasehir of Stad Gods.
Uit... Het Tijdperk van de Gemeente van Filadelfia.
Laodicéa.
De naam Laodicéa, die “de rechten van de mens” betekent, kwam vrij algemeen voor en werd aan verscheidene steden gegeven ter ere van adellijke vrouwen van die naam. Deze stad behoorde tot de politiek meest vooraanstaande en financieel meest bloeiende steden in Klein-Azië. Door voorname stedelingen werden enorme schatten aan de stad vermaakt.
Zij was de zetel van een grote medische school. Haar inwoners onderscheidden zich in de kunsten en de wetenschappen. Dikwijls werd zij als de hoofdstad beschouwd, daar zij het districtsbestuur had over 25 andere steden. Zeus was de afgod die er aanbeden werd. Ter ere van hun god werd deze stad eens in feite Diospolis (stad van Zeus) genoemd. In de vierde eeuw werd er een belangrijke kerkvergadering gehouden. Ten gevolge van steeds terugkerende aardbevingen is zij uiteindelijk weggevaagd.
Klik op een afbeelding om PDF's of een full size afbeelding te downloaden.
Handelingen van de Profeet. (PDFs) |
God Verborgen En Geopenbaard In Eenvoud. (PDF) |
Mijn Levensgeschiedenis (W.Branham) (PDF) |
Hoe De Engel Tot Mij Kwam (PDF) |