Библиски Геологија.

<< претходната

следно >>

  Бог и Hаука Серија

Oпсервационата и историската науки.


David Shearer.

Набљудување наука е местото каде што, се предлага теорија и експериментирање се врши, со цел да се докаже или да се побие предложената теорија. Ова не е случај за историската наука, каде што немаме набљудувачи да го сними она што се случило, ниту е тоа изводливо за нас да се создаде настан, како што е поплава во целиот свет, со цел да ги набљудуваат ефектите. Процесот потоа станува, предлагање на теорија, и потоа да се набљудува дали теоријата одговара на податоците што ги гледаме во реалниот свет.

Униформатизам.
(Униформираната настава.)

Ова е преовладуваат поглед на Геолозите денес. Наставата дека процесите што го гледаме денес, (бавна и постепена ерозија итн.) секогаш се случи, и со иста стапка. i.e Тие се униформа.

Катастрофизам.
(Наставата Катастрофа)

Катастрофизмот е катастрофален процес се случиле, предизвикувајќи многу големи промени во структурата на Земјата во краток временски период.

Може да има и "локални" катастрофални настани, (метеор во Сибир, вулкански ерупции, поплави итн.) што можеби ќе треба да се разгледа на некои места.

Геолошки модел.

Д-р Тасман Вокер, д-р, геологија, разви модел, врз основа на Библијата, за изучување на геологијата. Ова може да се искористи кога гледа во геолошки карактеристики кои се насекаде околу нас.

Важните карактеристики на овој модел, е дека главните промени што ги гледаме во Геологијата на нашиот свет се случиле како резултат на две катастрофални настани, Создавањето и Ноевиот Потоп.

Настан / ЕрабинаВреметраењеФаза
Нова светска ера
4000 год
500 год
Модерен
Останатите
Настан на поплаваРецесивно
100 дена
200 дена
Дисперзивно
Намалува
Настан на поплавапоплавување
30 дена
20 дена
10 дена
Зенит
Растечки
Еруптира
Изгубен свет1700 годИзгубен свет
Настан за создавање.Формативно
2 дена
2 дена
Биотичен
Дериватив
Настан за создавање.Основно
2 дена
0 дена
Следеа
Оригинал


Библијата Геологија модел.

(слика www.biblicalgeology.net)

  Геолошки пример.

Манауато дефиле.

Реката Манауато, во близина на Палмерстон Север, Нов Зеланд, минува низ клисурата Манауато. Оваа река има главни води на едната страна од планинскиот венец, и се влева во морето, од другата страна на планинскиот венец. (1100ft висок). (Тоа е еден, на само мал број на реки, во светот каде што тоа се случува). Водата не трчаше по угорнини за да се постигне ова. Можно е дека оваа клисура е создаден од страна на некоја друга форма на обликувањето на процесот, како што се на фазата на поплавување на потопот на Ное. Ова ќе го остави клисурата на погодна висина за реката да се направи употреба на.


  Геолошки пример.

Табела Топ планината.


Кејп Таун.

(Landsat сликата - благодарение на НАСА)

Геолошката структура на Табела Топ планина (Кејп град, Јужна Африка), е интересно. Се тврди дека се меѓу најстарите карпи на Земјата. Причината за ова, е дека не постојат фосили присутни во песочник. Ова значи, тие биле формирани пред кембриската експлозија. Во библискиот модел - пред почетокот на Биотичната фаза. Песочник  е многу тешко, и седи на гранит база формирана од страна на магма дека не стана вулкан.


  Вебмастерот вели...

Глобална поплава на Марс.

Сметам дека е интересно дека научниците може да прифати дека геолошките карактеристики на Марс (каде што нема вода), беа формирани од глобалната поплава на Марс. Но, тие НЕ прифаќаат дека слични видови на карактеристики, на Земјата, (каде што има вода), беа формирани од глобалната поплава.


Писмото вели...


Псалми 33:6-8

Господовото Слово ги создаде небесата, и здивот на Неговата уста: целото нивно воинство.

Тој ја собира морската вода како во мев, и ги става бездните во сокровиште.

Нека се бои целата земја пред Господа, нека се бојат од Него сите жители на вселената!

Надворешна врска.


www.biblicalgeology.net

Потопот на Ное.
Каде одат сите на вода?
Проверете
Тасман Вокер
Библиски Геологија
веб-сајт.

(Англиски)

<< претходната

следно >>


Еволуцијата
не е наука.
Тоа е
филозофија,
со цел за
уништување на Бога.


Мистеријата на Христос.

Англиски информатор
веб-страница.

Книгата на Oткровението.

Бог и Hаука - Индекс.
- Археологија.

Занесот доаѓа.

 

Главни учења на пораката.

Натприроден Oблак.

Столб на Oган.

Добрата вест.
Исус умре за твоите гревови.

Крштевање со вода.

 
 

Шекина слава на Бога.

Гробот е празен.
Тој е жив.

Претходниците.

Бог е Cветлина.

Oткровението на
Исус Христос.

Делата на пророкот.

 

Седумте црква возрасти.

Седумте печати.

Бог и Историја cерија Индекс - Даниел.

Дрвото на животот.
Оригинален грев.
Дали тоа беше јаболко?

Ковчегот на Ное.

Тековно истражување.

Библиски Геологија.

 

Ангел појавува.

Гласот на знакот.

божица-мајка и дете.
Вавилон.

Учењето на Валаама.

Жената Језавела.

Порака на
Лаодикиското време.

Христос надвор од црквата.

Бог има лично име.
Што е името на Бог?

Учењето на николаитите.

Мистерија Вавилон.

Патмос визија.

Бог и Hаука.
Митот на диносаурусите.

Оправдување на пророкот.

 

Археологија.
Содом и Гомор.

Смрт. Што тогаш?


Центар за пораки... Изберете го вашиот јазик  и да преземете бесплатни пораки од брат Бранхам.