Митологија во Библијата.


  Книга на Откровение серија.

Битие.

Зборот "Битие" значи "почетоци". Сите нешта може да се проследи наназад до книгата Битие. Првично светот имаше заедничка (монотеистичка) религија. Политеизам започна во Битие 11, со изградбата на Вавилон.


  Книга на Откровение серија.

Oригинално име за Вавилон.


Вилијам Бранхам

Прочитајте ја целата сметка во ...
Пергамско црковни време.

Бабел е оригинално име за Вавилон. Тоа значи забуна. Тој беше буквално основана од Хус, син на Хем, но стана кралската моќ и раскош под неговиот син, Нимрод, моќниот ловец. Нимрод, според описот на Битие 11, а исто така и со световната историја на својот распоред за да се постигне три нешта. Тој сакаше да се изгради силна нација, која тој ја направи. Тој сакал да ја пропагира своја религија, што тој ја направи. Тој сакаше да се направи име за себе, која се постигнува. Неговите достигнувања беа толку големи што царството на Вавилон година стана богата со злато меѓу сите светски влади. Дека неговата религија доби значење се докажува со фактот дека Светото Писмо целосно го идентификува со сатаната во Исаија. Поглавје 14, и Во Откровението. Глава 17-18. И историјата може да докаже дека го поплави целиот свет и тоа е основа за секој систем на идолопоклонство и темата на митологија, иако имињата на боговите се разликуваат во различни делови на земјата, според јазикот на народот. Разбирливо е дека тој го направи името за себе и неговите следбеници се додека во оваа време (Исус не се открие на неговите браќа) тој ќе биде прославен и обожуван, но под друго име од Нимрод во храмот малку поинаков од онаа во које беше првично почитуван.

Затоа што Библијата не се занимава во детали за историјата на другите народи, неопходно ќе биде да пребарувате во античките евиденција за да го најдеме одговорот на престолот на Пергам кој стана сатанска религија на Вавилон. Главните извори на информации ќе бидат во евиденцијата на египетската и грчката култура. Причината за ова е дека Египет ја доби математиката од Халдејците и Грците ја добија од Египет. Поради тоа, што свештениците беа одговорни за проучување на овие науки, а од оваа наука се користеше и во религијата, но знаеме клучот за Вавилонската религија ја стекна својата моќ во двете земји. Точно е и тоа дека секогаш кога една нација беше во можност да освои уште еден народ, во свое време, религијата стана религија на победенетиот. Добро е познато дека Грците го имаа истиот знак на зодијакот и кај Вавилонците е пронајден во сопственост на египетската евиденција дека Египќаните го дадоа на Грците нивното познавање на политеизмот. Така тајната на Вавилон се ширеше од народ кон народ се додека не се појави во Рим, во Кина, Индија, па дури и во Северна и Јужна Америка, ние најдовме иста основна на прославување.

Античката историја е во согласност со Библијата дека оваа религија е вавилонска, секако, не беше изворна религијата на луѓето на почетокот на Земјата. Таа е првата кој имаше дојдено од изворна вера, но самата не е изворна. Историчари како што Вилкинсон и Mаллет, убедливо докажаа од стари документи кои се користат за сите народи на вера во еден Бог, врховниот, вечен, невиден, која е Словото, Но, како што Сатаната секогаш е расипан, така што ги менува умовите и срцата на луѓето со цел да ја отфрлат вистината. Како и секогаш се обидел да го присвои прославувањето како да е Бог, а не слуга и створение на Бог, ја пресели прославата на Бог, со цел да ги привлече кон себе и да биде воздигнат. Тој сигурно ја постигна неговата желба да ја шири својата религија во светот. Бог ја гарантира веродостојноста дека во посланието до Римјаните: “Дури иако Го познаа Бога, тие не го славеле како Бог, се додека тие станаа суетни во своите мисли, и низ мракот на срцето прифатени оштетени религија до степен до кој тие им се поклонуваа суштества, а не на Создателот.” Се сеќавам, сатаната е Божјо создание (Син на Зората). Затоа, наодите од она што некогаш беше широко распространето меѓу луѓето на вистината, и една е вистината, но подоцна дојде ден кога огромна група се одврати од Бога и се шири низ светот пеколот во форма на обожување. Историја поткрепи дека тие биле од племето на Сем, кој стоеше со непроменлива вистина беа во цврста опозиција на оние на кои Хем се сврте настрана од лаги и вистината ѓаволска. Нема време да се вклучиме во дебатата за тоа, тоа беше воведена само за да може да се види дека има две религии, само две, и злото стана широко распространета низ целиот свет.

Во Вавилон, монотеизам се претвори политеизмот. Во овој град на пеколот на лага и пеколот на тајни застанал против Божјата вистина и Божјата тајна. Сатаната навистина станал бог на овој свет и побара прославување на оние кои биле измамени од него да веруваат дека тој навистина е Господ.

Политеистичка религија е непријател започнува со Троиствена доктрина. Тоа беше начин да се врати таму во антиката каде ја добија идејата за “еден Бог во три лица.” Како чудно што нашите современи теолози не забележале, но очигледно измамени од сатаната исто како што биле нивните предци се уште веруваат во три лица во Бог. Дозволете ни да се прикаже само едно место во Писмото кое е извор за оваа доктрина. Зарем тоа не е чудно што додека потомците на Хам отидоа по својот пат во сатанска прослави во која беше вклучен на основниот концепт на три Бога, дека нема ни трага од потомците на Сем поверува во такво нешто? Зарем не е чудно што Евреите верувале, “Чуј Израиле, Господ, вашиот Бог е еден Бог”, а ако имало три лица во Бог? Авраам, потомок на Сим, во пост. 18, видов само еден Бог со два ангели.

Значи, како беше тогаш изразено ова тројство? Тоа е изразено како рамностран триаголник, исто како што е искажано во Рим денес. Изненадувачки, Евреите немаа таков концепт. Значи, кој е во право? Евреите или Вавилонците? Во Азија политеизмот и идеата за три богови во Еден дојде во форма со три глави на едно тело. Изразени како три интелигенции. Во Индија, тие имаа срце за да го изразат, како еден Бог во три форми. Значи, тоа е навистина како модерна теологија. Во Јапонија, постои голема Буда со три глави, како онаа што е претходно опишано. Но, повеќето од сите индикации на оној кој изложува трoиствена концепција на Бога, Троичната форма: 1. Старецот кој го симболизира Бог Отецот. 2 круг, кој е во мистериите означеното “семе”, што пак значи Синот. 3-ти крилја и опашка на птица (гулаб). Ова беше доктрината на Отецот, Синот и Светиот Дух, три лица во Бог, вистинска тријада. Истото може да се види во Рим. Па, дозволете ми да ве прашам повторно, не е ли чудно што ѓаволот и неговите слуги, всушност, имааа повеќе вистина откриена од таткото на верата (Авраам) и неговите потомци? Зарем не е чудно што овие обожаватели на сатаната знаеле за Бог од Божјите деца? Значи ова е она што современите теолози se обидам да ви кажам кога ќе зборуваме за Троица. Само се сеќавам од сега на ова едно нешто: тие се во евиденција и тоа е факт - сатаната е лажец и татко на лагата, и кога тој доаѓа во светло, тоа е уште една лага. Тој е убиецот. И неговата доктрина на тројството руинира народи и ќе ја уништи Исус кој доаѓа.

Според историјата, тоа нема да биде долго за овој концепт на Отецот, Синот и Светиот Дух, да се промени. Сатаната чекор по чекор, предводен од невистината. Разви концептот на Божество сега: 1. Вечен Татко, 2. Духот Божји воплотен во човечка мајка. (Тоа ги охрабрува да размислуваат?) 3. Божествен Син, плод на таа инкарнација (семето на жената).

Но ѓаволот не е задоволен. Уште се не постигна славејќи се, освен индиректно. Затоа, земајќи ги луѓето подалеку од вистината. Преку своите тајни то откриваа дека од времето на големиот невидливи Отец Бог не се однесува на човечките работи, но за нив молчи, тогаш следува дека е можно за да го прослават во тишина. Всушност, тоа значи да се игнорира колку што е можно, ако не целосно. Оваа доктрина, исто така, се шири низ светот и само денес во Индија може да се види дека храмот на големиот Создател, Немиот Бог.

Од тоа не е неопходно да се величаат татко Создателот, тоа е само природно и дека прославата се претвори “Мајка и дете”, како предмет на обожување. Во Египет имаше истата комбинација на мајка и син наречен Изида и Озирис. Во Индија беше Иси и Исвара. (Забелешка на сличноста на имињата дури.) Во Азија беше Кибеле и Деоиус. Во Рим и во Грција го следеле примерот. И во Кина. Па, замислете, на изненадување на некои римокатоличките мисионери како што влегоа во Кина и најдоа таму Госпоѓа и дете со зраците на светлината која зрачи од главата на бебето. Што ќе биде бројката би можела лесно да се замени со онаа во Ватикан, освен за разлика на некои црти на лицето.

Тоа би требало да биде да се најде оригиналната мајка и дете. Оригиналната божица-мајка на Вавилон била Семирамис кој беше наречена Реа во источните земји. Во своите раце имаше син, кој, иако бебе беше опишан како висок, силен, убав и особено привлечен за жените. Во Езек. 8, 14 се нарекува Тамуз. Кај античките писатели бил наречен Бахус. Кај Вавилонците бил Нинус. Причината за тоа е претставен како бебе во раце, а сепак го опиша како голем и моќен човек е тој што е познат како “маж - син”. Една од своите титули е “мажот на мајката” и во Индија, каде што две од нив се познати како Исвара и тој (сопругот) беше претставен како бебе на градите на својата сопруга.

Прочитајте ја целата сметка во...
Пергамско црковни време.Центар за пораки... Изберете го вашиот јазик  и да преземете бесплатни пораки од брат Бранхам.


Мистеријата на Христос.

Англиски информатор
веб-страница.

Книгата на Oткровението.

Бог и Hаука - Индекс.
- Археологија.

Занесот доаѓа.

 

Главни учења на пораката.

Натприроден Oблак.

Столб на Oган.

Добрата вест.
Исус умре за твоите гревови.

Крштевање со вода.

 
 

Шекина слава на Бога.

Гробот е празен.
Тој е жив.

Претходниците.

Бог е Cветлина.

Oткровението на
Исус Христос.

Делата на пророкот.

 

Седумте црква возрасти.

Седумте печати.

Бог и Историја cерија Индекс - Даниел.

Дрвото на животот.
Оригинален грев.
Дали тоа беше јаболко?

Ковчегот на Ное.

Тековно истражување.

Библиски Геологија.

 

Ангел појавува.

Гласот на знакот.

божица-мајка и дете.
Вавилон.

Учењето на Валаама.

Жената Језавела.

Порака на
Лаодикиското време.

Христос надвор од црквата.

Бог има лично име.
Што е името на Бог?

Учењето на николаитите.

Мистерија Вавилон.

Патмос визија.

Бог и Hаука.
Митот на диносаурусите.

Оправдување на пророкот.

 

Археологија.
Содом и Гомор.

Смрт. Што тогаш?

Кликнете на сликата за да преземете
слика со целосна големина или PDF.


Acts of the Prophet.

(PDF Англиски)

The Two Babylons

by Rev Alexander Hislop.
(PDF Англиски)

Пред...

После...

William Branham Life
Story.

(PDF Англиски)

Pearry Green personal
testimony.

(PDF Англиски)

  Писмото вели...

Вие потекнувате од вашиот татко - ѓаволот, и сакате да ги исполнувате желбите на татка си. Тој беше човекоубиец од почеток и не остана во вистината, зашто нема вистина во него. Кога зборува лага, зборува од своето, зашто е лажец и татко на лагата.

Јован 8:44