Мистеријата на Христос.


   Што е Божја мистерија?

Христос во тебе.

Ако ние само може да се реализира она што ова Писмонавистина значи: “...e поголем Оној, Кој е во вас, отколку оној, кој е во светот.” Знаеме дека е вистина, но ние навистина не го разбираме. Што е во вас што е поголемо? Тоа е Христос, помазаник! Бог, кој беше во Христа, е во вас. Значи, ако тој е во вас, тогаш тоа не е вас повеќе живот, тоа е Тој што живее во вас.

Мелхиседек.

Битие 14 кажува како градот Содом бил нападнат и ограбуваа преку царот на Елам (Персија). Лот и неговата сопруга и децата биле заробени и однесени на север. Авраам собраа боречката сила од 318 мажи кои потера по царот на Елам и го порази во битка. Така Авраам го спасил својот внук Лот од ропство. По битката, еден свештеник по име Мелхиседек дојде кај Авраам, го благослови, а потоа јадеше леб и пиеше вино со него. За возврат, Авраам му даде десеток на Мелхиседек, давајќи му десетина од сите што ги имал.

Оваа приказна ќе биде доволно таинствен само од сметката Битие, но во Евреите 7 Павле пишува дека Мелхиседек е цар на мирот и правдата, и тој немаше татко или мајка, ниту почеток ниту крај на деновите. Кој е оваа мистериозна личност? Брат Бранхам објаснил дека Мелхиседек мораше да биде самиот Бог, затоа што само Бог немал почеток. Мелхиседек бил Божјата теофија кој се појавува на Авраам со цел да се пре-фигура Исус Христос. Не беше Исус, како што го гледаме во Новиот Завет, бидејќи Исус имал татко и мајка, и овој човек немаше ниту еден од нив. Исус имал почеток; овој човек не. Исус го даде својот живот; овој човек не можеше, бидејќи тој беше Животот.

Преземи (англиски).

Christ is the Mystery of God Revealed
Who is this Melchisedec
Christ is Revealed in His own Word

   Pоднина Откупител.

Pоднина Откупител.

Преведувачите, кога тие се стави заедно книгите познати како нашата Библија, речиси изоставени книгата на Рут. Тоа е љубовна приказна, и е многу убава, Но, Бог е едвај споменати. Тоа беше овој факт, кој ги предизвика речиси ја отфрла оваа книга како инспирација. Сепак, тој содржи во "типот" приказната за Роднина спасител, Исус Христос е наш "близок роднина" кој беше во можност да ја плати цената за откуп на Наоми (кој ја претставува еврејската црква) и со тоа го добива Рут (незнабожечка невеста) кој ја претставува христијанската црква. Фала му на Бога што ја имаме таков спасител како овој. Имаше поблизок роднина (нашата стара природа) кои не избра да го откупи со цел да не се има стигмата на брак со Рут. Ова го остави нашиот Боаз (Христос) бесплатно да го откупи својата невеста. Ова е причината зошто Христос мораше да биде "роден од жена" така што тој може да биде наш роднина.

Преземи (англиски)     "Kinsman Redeemer"


   Божјиот план.

Божјиот план.

Кога Бог го создал универзумот, тој имал трикратна цел на ум. Прво, Тој сакаше да открие Самиот, на луѓето со изразување на неговите атрибути. Тој не можеше да го стори тоа како Јехова Бог кој го покрива целиот простор, време и вечност. Тој е толку длабок и мистериозен дека никој не можеше некогаш сфати Него. Како можат да разберат едно битие што постоело секогаш? Значи, тој го изрази татковството со тоа што стана син на човекот. Затоа Исус се нарекуваше "Син на човекот". Бог сакал да се идентификува со човечки суштества преку откривање на Себе во Христа.

Бог сакал да живее во луѓето, и на тој начин имаат предимство во тело на верници тој ја нарекува својата невеста. Првично тој може да го направите тоа во Адам и Ева; но тогаш гревот ги одвои од неговото присуство. Зошто Бог не само задржи Адам и Ева чиста? Ако имал, тој никогаш не би можел да изрази покажувајќи ги Неговите целосни атрибути. Тој беше син, спасител, и исцелител, кои тој може да се изрази само преку Христа. Види? Сите работи се содржани во тоа едно лице, Исус Христос. Божјиот голема цел отсекогаш била да се открие Себе - прво во Христа како “Бог во целост е присутен во Христос во облик на човечко тело,” а потоа и во луѓе кои ќе го прифатат Христовиот Свет Дух. Овие посебни луѓе ќе го направат Исус Христос пре-еминентни во нивните животи. Од почетокот Бог неуморно работеше кон оваа цел, па тој може да се прослави во еден народ кој ќе им даде предност на Исус Христос; што е, позиција над или пред сите други.

Трето, Божјата намера е да го обнови своето царство назад кон градината на Едем, така што неговиот народ може повторно да оди со него во кул на вечерта, како Адам и Ева, пред падот. За таа цел, Бог изрази Себеси низ вековите како татко, син, и Светиот Дух. Таткото и Светиот Дух се истиот дух. Дали го добивате? Тоа не е три богови; тоа е еден Бог се изразува во три атрибути. Бог се изрази во Исус Христос, кој беше татко, син и Светиот Дух “Бог во целост е присутен во Христос во облик на човечко тело,” Сега полнотата на Божеството телесно живее во неговата црква (неговата невеста), и таа го прави Него пре-еминентни. Сè што Бог беше, тој истура во Христа; и сето тоа што Христос беше, тој истура во неговата црква (индивидуални верници.)


   Исус е роден од изговорениот збор.

Исус е роден од изговорениот збор.

Исус бил дете родено од изговорениот збор. Тој не бил зачнат преку сексуален чин, но преку Божјата изговорен збор. (Внатре во матката на Марија Бог го создал и јајцето и спермата која го оплодува јајцето, па генетски беше целосно човек, но неговото родителство беше строго божествено.) Бидејќи тој не дојде преку секс, Исус не мораше да умре; но тој умре со цел да го платат долгот за гревот на Адам. Тоа е единствениот начин дека тоа би можело да се плати. Никој друг не можеше да го стори тоа, затоа што сите други биле сексуално родени. Како Марија, оние луѓе кои се предодредени да биде дел од колективната невеста на Исус Христос прво ќе го примат зборот во утробата на своите умови.

Преземи (англиски)   Mary's Belief


  Најголемиот грев.

Најголемиот грев.

Постојат два вида на грев.
Лажење, крадење, убиство итн., Се гревови на "Комисијата".
Работи што луѓето ги прават.

Најголем грев, сепак, е грев на "пропуст" каде што луѓето HE сте го направиле нешто.

Добри луѓе, кои мислат, “Живеев добар живот... не сум извршил грев... Сигурно Бог ќе ме прифати?”

Но, она што HE го сториле беше прифати богови бесплатен дар на спасението, преку Исус Христос што умира за нив. И тие го прават тоа поради неверието.

Најголемиот грев е Неверување.


  Името на Бога.

Бог има лично име.
Што е Божјето име?

Јасно е дека Бог има вистинско име. Псалми 9:10,

Во Тебе се надеваат оние, кои го знаат Твоето Име, зашто не ги оставаш оние, кои Те барат Господи!

Псалми 83:18,
Нека знаат: Ти си, Чие Име е - Господ! Единствен, Сèвишен на целата земја.

[Види исто Исаија 42:8, Исаија 54:5]

Значењето на Неговото име е “Тој предизвикува да стане”.

Хебрејските научници имале таква почит за името на Бога, тие ги отстранија сите самогласки така што тоа нема да биде во можност да биде изречена. Така никој нема да биде во можност да “Земи го Неговото име залудно”.


Тетраграматон.

Ова напушти 4 карактери "YHWH" што само го "претставува" името на Бога. (Некои луѓе го користат "JHVH" за овие, иако ова е неточна.) Оваа група на ликови се нарекува "Тетраграматон", што, на грчки значи "4 карактери".

Хебрејските самогласки на зборот "Адонај" што значи "мојот Господар", беа комбинирани со овие ликови да се направи зборот "Јехова". Не е познато што самогласки, всушност, се користи. Запомни, исто така, дека во хебрејски, нема писмо 'J'.

Во англискиот крал Џејмс верзијата на Библијата зборот "Јехова" или "Господ" [сите големи букви] се користи таму каде што се појави Тетраграматон. Ова се случува речиси седум илјади пати во текот на Библијата. [Зборот "Господ", со мали букви, не е истиот збор.] Зборот "Јехова", е, според тоа, англиското "претставување" на Неговото име.

Не сум свесен за било кој документ [свитоци или пишување таблети, керамика итн.] од стариот заветски период, што го покажува целото име на Бога. Тие само го прикажуваат Тетраграматон.

Како одговор на нашето прашање, тогаш, мора да дојде од зборот; Ние се сврти кон Новиот Завет.

Ангелот, кој зборува на Марија рече во Лука 1:31,

И ете, ќе зачнеш и ќе родиш Син, и ќе Му го дадеш името Исус.

Во Матеј поглавје 1 стихови 21-23, ние откривме дека Исус се нарекува “Емануел” што значи “Бог со нас”.
21 Таа ќе роди Син и ти ќе Му го дадеш името Исус, зашто Тој ќе го спаси својот народ од нивните гревови.”
22 А сето тоа стана за да се исполни она, што Господ го рече преку пророкот, кој вели:
23 ”Ете, девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе го наречат Емануел, кое преведено значи: „Бог со нас!”

“Jesus” [Исус] е англиското име за нашиот Господ. На грчки е "Iesous". На хебрејски, неговото име се изговара "Yehohshua".

Во Откровение поглавје 1, Јован има визија на воскреснатиот Исус. Ова е на “Синот Човечки” (Стих 13) а Исус бил велејќи дека на Јован “Јас сум Алфа и Омега” (Стих 8)[ и Стих 10)], “првиот и последниот”, “Семоќниот” и тоа покажува Тој е јасно Бог. Тој “беше мртов, но е жив засекогаш повеќе”. Неговата коса е бела, а не затоа што Тој е стар, туку затоа што Тој е судија.
[Види страница: Патмос визија за повеќе детали.]

Евангелието на Јован започнува со овие зборови,
Јован 1:1-3,

1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.
2 Тоа беше во почетокот во Бога.
3 Сè стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него.

Стих 14 продолжува...
14 И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина.

Овде можеме да видиме некои повеќе титули на Исус, на “креаторот” и “зборот” и “Единороден од Таткото”.

[Види: Oткровението на Исус Христос страница за повеќе детали.]

Пророштвото на Месијата.

Исаија пророкувал за претстојниот Месија во Исаија 9:6. Во ова пророштво Исаија му дава на Месијата титулите на "Вечен Татко" и "Силен Бог".

Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот.


   Преземи пораки...

Преземи (англиски).

The Spoken Word is the Original Seed - Part 1
The Spoken Word is the Original Seed - Part 2


Центар за пораки... Изберете го вашиот јазик  и да преземете бесплатни пораки од брат Бранхам.


Мистеријата на Христос.

Англиски информатор
веб-страница.

Книгата на Oткровението.

Бог и Hаука - Индекс.
- Археологија.

Занесот доаѓа.

 

Главни учења на пораката.

Натприроден Oблак.

Столб на Oган.

Добрата вест.
Исус умре за твоите гревови.

Крштевање со вода.

 
 

Шекина слава на Бога.

Гробот е празен.
Тој е жив.

Претходниците.

Бог е Cветлина.

Oткровението на
Исус Христос.

Делата на пророкот.

 

Седумте црква возрасти.

Седумте печати.

Бог и Историја cерија Индекс - Даниел.

Дрвото на животот.
Оригинален грев.
Дали тоа беше јаболко?

Ковчегот на Ное.

Тековно истражување.

Библиски Геологија.

 

Ангел појавува.

Гласот на знакот.

божица-мајка и дете.
Вавилон.

Учењето на Валаама.

Жената Језавела.

Порака на
Лаодикиското време.

Христос надвор од црквата.

Бог има лично име.
Што е името на Бог?

Учењето на николаитите.

Мистерија Вавилон.

Патмос визија.

Бог и Hаука.
Митот на диносаурусите.

Оправдување на пророкот.

 

Археологија.
Содом и Гомор.

Смрт. Што тогаш?

  Писмото вели...

тајната, која беше сокриена за векови и поколенија, а која им е откриена сега на Неговите свети,

на кои Бог сакаше да им јави како е богата славата на оваа тајна меѓу народите: Христос во вас, надеж на славата.

Колошаните 1:26-27


   Преземи пораки...

Кликнете на сликата за да преземете слика со целосна големина или PDF.


А планината и роза
грмушка во снегот
во Кина.

Stature of a
Perfect Man

(PDF Англиски)

Тој е Јас сум.

 

Христос. Во златниот
светилник.

На 3 царства
на човекот.

Седумте димензии.

Тој ме води покрај
сè уште води.

Во вечерното време
ќе биде светло.